štvrtok 15. mája 2014

Farebná typológia


Dnes vám prinášam tému často opakujúcu sa, a predsa pre veľa ľudí stále zložitú a nezodpovedanú. Chcete vedieť, aký farebný typ ste vy? Urobíme si krátky testík a taktiež vám popíšem, aké farby sa práve k vám hodia.

Určite vám nepoviem žiadnu novinku a ani vás nejak obzvlášť neprekvapím, keď poviem, že poznáme štyri farebné typy: jar, leto, jeseň a zima. Z toho existujú dva teplé typy - jar a jeseň - a dva studené - leto a zima. Dôležité je taktiež vedieť, že existujú tri základné farby: žltá, červená a modrá.
Všetky ostatné farby sú zmesami týchto farieb v rôznych pomeroch. Teplé farby si spájame s ohňom a slnkom, studené s vodou a ľadom.
Skoro každá farba má studené a teplé odtiene. Keď sa pozrieme na farebné koleso v smere hodinových ručičiek, vidíme, že farby naberajú studenejší podtón.
Tak a teraz, aby sme sa príliš nezaoberali teóriou, pustíme sa na sľúbený krátky test. Postavte sa pred zrkadlo - nenalíčené a pokiaľ možno pri dennom svetle a odpovedaj na nasledujúce otázky.
1) Opáliš sa ľahko, alebo sa rýchlo spáliš?
Opálim sa len veľmi ťažko ( > ! )
Po pár doch mám krásnu bronz farbu ( ? ! )
Veľmi sa neopálim a navyše sa mi spravia pehy ( ! )
Rýchlo sa opálim a som hnedá ešte dlho ( > )
Hneď sa spálim ( ; > ! )
2) Akú máš prirodzenú farbu vlasov?
Svetlú blond ( ; )
Blond s nádychom do zlata ( ? )
Svetlú až doryšava ( ? ! )
Špinavú blond ( > ; )
Svetlo až stredne hnedú ( ? ; )
Hnedú až ryšavú ( ! )
Tmavohnedú až čiernu ( > )
3) Akej farby máš oči?
Svetlomodré alebo svetlozelené ( ? > )
Modré alebo zelené ( > ! )
Modrosivé ( ? > ! )
Modré alebo zelené so zlatými bodkami v zreničkách ( ! )
Zlatohnedé ( ! )
Stredne a tmavohnedé, čierne ( > )
4) Ako vyzerá tvoja pleť?
Bledá ( ! )
Svetlá so zlatým nádychom ( ? ! )
Má bronzový nádych ( ? )
Svetlá s ružovými lícami ( ? ; )
Bledá s pehami ( ! ; )
Snehulienkovsko biela ( > )
Snedá až tmavá ( > )
----
Symbol, ktorý si zaškrtla najčastejšie ti prezradí tvoj farebný typ. 
Najviac  "?" ? Si jarný typ.
Zhrnutie - Pleť máš svetlú so zlatým nádychom, prípadne doružova, alebo broskyňovú. Vlasy blond s teplým nádychom, plavé so zlatými odleskami, svetlohnedé s nádychom dožlta alebo doryšava. Opáliš sa ľahko dohneda. Na svet sa pozeráš svetlomodrými, sýtomodrými, šedozelenými očami. Často ti s pobytom na slnku vyskáču pehy.
Rady a farby
Vo výbere oblečenia aj v líčení sa treba držať teplých farieb (čo sa týka líčenia, platí to dvojnásobne).
Vhodné farby na líčenie:
Make-up používaj s ľahkým žltkastým nádychom, púder by mal byť tiež v žltom nádychu. Na pery siahaj po lososovom či koralovočervenom rúži, prípadne lesku. Tvrdé čierne linky na oči nie sú pre teba to pravé, radšej ich trošku rozmaž.
Farby oblečenia:
Svetlé, jasné, jemné odtiene teplých farieb: hlavne farby majúce žltý podtón. Ďalej krémovo biela (nie žiarivá), farba mliečnej čokolády, svetlá zlatohnedá, jablková a lipová zeleň, žltá, ružová, broskyňová, marhuľová, koralovočervená, akvamarínová modrá, svetlotyrkysová, smotanová.
Pre teba tabu: studené farby, tmavá zelená, sýto šedá, strieborná a čisto biela . Najtmavšie farba, ktorá jarnému typu pristane je námornícka modrá.

Máš najviac ";"? Tvoj farebný typ je letný.
Zhrnutie - Na pleti sa ti objavujú modré cievky, pôsobí krehko, je ružovkastá s chladným tónom. Vlasy máš buď platinovo blond, popolavo blond, popolavo hnedé, zriedka aj tmavé ale vždy so studeným podtónom. Kukadlá máš šedé, alebo šedomodré, modrozelené, tmavomodré či orieškovo hnedé. Opáliš sa ťažšie, často sa spáliš. 
Vhodné farby na líčenie:
Pre svetlú pleť sa hodí veľmi svetlý púder či make-up, pre tmavšie typy zase béžové odtiene. Lícenkou šetri, mala by mať ružovkastý nádych. Na očiach môžeš skombinovať ružovú s perleťovo zelenou alebo modrou, odporúčajú sa aj striebristé farby a orgovánovo fialovou a šedé linky. Na pery je vhodný perleťový rúž, najlepšie transparentný melónový alebo fialkový, ideálne sú farebné lesky.
Farby oblečenia:
Letnému typu vyhovujú všetky odtiene so základom v modrej, starobiela, tlmená a melírovaná šedá, antracitová a modrošedá, šedá, modrozelená, zelená farba rákosia a mincovo zelená, ružovo béžová, malinová, pudrová ružová, farba orgovánu a baklažánu, bordó, svetlá modrá, denimová modrá a holubia modrá, kakaovo hnedá, čiernohnedá.
Čo by malo zostať tabu:
Čierna, zlatá, hrdzavá, oranžová, žltozelená, všetky teplé, žlté a žiarivé odtiene. Vyhýbaj sa zlatým šperkom.
Napočítala si si najviac "!"? Sú pre teba najvhodnejšie jesenné farby!
Zhrnutie - Tvoja pleť sa často veľmi ťažko opaľuje. Prirodzene je zlatobéžová, slonovinová či broskyňová. Čo ťa ale vystihuje ako jesenný typ už na prvý pohľad je ryšavá farba vlasov, prípadne dočervena, hnedá s červenými odleskami, teplá medová, červenozlatá, zlatohnedá, či tmavohnedá so zlatým leskom. Tvoje oči sú modré, telené, či hnedé so zlatými odleskami. Na tvojej pokožke sa vynímajú pehy.
Vhodné farby na líčenie:
U žien jesenného typu je nutné líčenie s nádychom zlata a slnka, farieb piesku a púšte, teda vo všetkých farbách, v ktorých sa odrážajú teplé tóny jesene. Make-up s nádychom dozlatista a v rovnakom odtieni zvolený púder nechá nádherne vyniknúť šarmu jesenného typu. Tvárenka sa odporúča vo farbe terakoty, oranžovo hnedej a lososovej. Očné tiene môžu byť od jantárovej, zlatej, béžovej, tehlovej, medovej, teplej hnedej, tyrkysovej, petrolejovej až po kaki. Najviac sa bude hodiť hnedá očná linka miesto čiernej. Na pery je najvhodnejšia lososovo marhuľová,  hrdzavo červená alebo hrdzavo hnedastá.
Farby oblečenia:
Ideálne pre všetky jesenné typy sú teplé farby začínajúce od tónov hnedej, farby šampanského cez zlato-béžovú, hrdzavú až po najtmavšiu čokoládovú. Všetky načervenalé, zlaté, celkovo zemité odtiene vyzerajú na žene tohoto typu výborne a spôsobujú, že jej pleť priam zažiari. Vyvarovať by sa však mali šedohnedej farby, lebo v tej vyzerajú unavene, a tiež všetkým výrazným odtieňom ružovej. Kombinácia čierna - biela sa neodporúča, použiť by sa mala čokoládovo hnedá s lomenou bielou. Tiež modrozelená, ktorá bohužiaľ radu žien tohoto typu priťahuje, je určená výhradne letnému typu a nosiť by ju teda nemali. Naopak pre jesenný typ je k dispozícii rad zelených odtieňov, v ktorých žena pôsobí na okolie atraktívne a hlavne harmonicky. Z odtieňov je to napríklad hráškovozelená, olivová, svetlá kaki, petrolejová či tmavá jedľová zeleň. Pre ženy jesenného typu je tiež horčicová alebo farba kukurice. Zatiaľ čo všetky ostatné typy by v tejto farbe vyzerali mdlo, jesenný typ v nich priam rozkvitá.
Zimný typ si v prípade, ak si si najčastejšie narátala ">".
Zhrnutie - Tvoja pleť má namodrastý podtón, je snehulienkovsky biela, s opaľovaním nemáš problém. Vlasy máš tmavohnedé, hnedočierne, čierne s namodrastým odtieňom. Máš ľadovomodré, šedé, tmavohnedé, alebo orieškovohnedé oči. Pehy sa pri tomto type vyskytujú len ojedinelo.
Vhodné farby na líčenie:
Zimný typ má samozrejme niekoľko podskupín, ale tými najdôležitejšími sú dve základné - buď je žena zimného typu podobná skôr talianskej čiernookej kráske s opálenou pleťou, alebo sa môže štylizovať do podoby bledej krásky s červenými perami a havraními vlasmi. Podkladové líčenie by malo byť čo najprirodzenejšie a skôr svetlé. Snedá pleť si samozrejme môže dovoliť tmavší odtieň. Tvárenku je najlepšie voliť podľa odtieňa rúžu. Pokiaľ sa rozhodnete zdôrazniť pery, potom sa nemusíte báť sýtej červenej alebo tmavších odtieňov ružovej. Farby očných tieňov môžete voliť jemne ružové, orgovánové, striebristo šedé aj čierne. Zimnému typu nesvedčí bohatá škála farieb. Ceruzka na oči by opäť nemala byť nejaká výrazná petrá farba, najideálnejšia je čierna prípadne biela.
Farby oblečenia:
Vaše farby sú najjasnejšie a najchladnejšie zo všetkých. Teplé farby totiž spôsobia, že vaša pleť vzbudzuje nažltlý dojem. Všetko, čoho sa ostatné typy musia vyvarovať, zimnému typu pristane. Napríklad kombinácia biela a čierna. Tento typ skrátka obľubuje kontrasty. Ak ste skôr jemný a krehký zimný typ inklinujúci k pastelovým farbám, nemusíte sa ich báť. Vaša farebná stupnica obsahuje množstvo pastelových odtieňov, ale vždy jasné a veľmi svetlé. Čo je tabu? Oranžová, zlatá, svetlá hnedá, všetky teplé, pudrované farby so žltým podtónom.
Na záver typy pre všetky z vás:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára